Meet the architect

Meet the architect

Meet the architect

Meet the architect

Alex zorgt voor ontmoetingen tussen mensen

Chique eenvoud – dat was het uitgangspunt bij het ontwerpen van Alex door architect Pim van der Ven van Juli Ontwerp. Chique door de keuze van materialen en mogelijkheden, eenvoud door de regelmatigheid en ritme van de uitstraling. Van der Ven bedacht een gebouw dat voor verbinding staat: verbinding met je medebewoners, maar ook met de gebouwde omgeving.

“Alex maakt ontmoetingen tussen mensen mogelijk” zegt Van der Ven. “Het pand biedt ruimte aan behoorlijk wat woningen. Dan wil je graag een plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ik weet uit ervaring dat het ontzettend leuk is om een gezamenlijke tuin te hebben in een gebouw. Daarom hebben we dat bij Alex ook zo ontworpen. Hier pak je in de zomer een stoeltje erbij om een lekker boek te lezen of een drankje met de buren te drinken. Eigenlijk is dat best bijzonder: een soort huiskamer voor het gebouw.”

Meet the architect : Meet the architect

Alex komt te staan in een omgeving die volgens Van der Ven een regelmatige architectuur heeft. “We wilden voortborduren op de veelal ‘technische’ stedenbouw uit deze omgeving. Maar dan aanvullen met iets moois.” Wat Van der Ven betreft is dat gelukt: Alex past door ritme en regelmaat perfect in de omgeving, maar heeft wel een chique uitstraling.

En die chique eenvoud zit ‘m in verschillende aspecten. Zoals het vele glas en de manier waarop het metselwerk heeft toegepast. “Ik hou enorm van metselwerk als hoofdmateriaal. Het is lekker Hollands, rijk van kleur en geeft tal van mogelijkheden. Het is heel leuk om verschillende verbanden uit te proberen, zo geeft een donkere steen met lichte voeg weer een totaal andere sfeer dan alles in dezelfde kleur. Wij hebben er bij Alex voor gekozen om in de eerste drie verdiepingen de stenen twee centimeter om en om te laten verspringen. En dat zorgt voor een speels effect: het geeft diepte en textuur aan de gevel. Het maakt Alex eleganter.”

Van der Ven is trots op zijn ontwerp: “Ik denk dat we goede dingen hebben gedaan. Het vele glas, het groene dek, de hogere bovenste verdieping, de voordeuren langs de fiets- en wandelroute die zorgen voor meer sociale veiligheid en de grote fietsenstalling. Alex heeft een fijne uitstraling.”